• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Spring naar de inhoud

KatVerzekering.nl

Objectieve informatie over katten verzekeringen

Hoofdnavigatie

  • Dekking
  • Eigen risico
  • Goedkoopste
  • Kosten
  • Afsluiten
  • Kattenverzekering vergelijken
    • Reaal kattenverzekering
    • OHRA kattenverzekering
    • Petplan kattenverzekering
    • InShared kattenverzekering
    • Aegon kattenverzekering

Kattenverzekering vergelijken

Katten- en hondenverzekeringen zijn in principe op dezelfde manier te vergelijken. Toch is het belangrijk erbij stil te staan dat katten andere zorg nodig hebben dan honden. Daarom zijn de dekkingen van katten- en hondenverzekeringen niet gelijk aan elkaar. Het afsluiten van een kattenverzekering kan lonen, omdat sommige medische behandelingen veel duurder kunnen zijn dan het baasje voorzien had.

De kat heeft de beste zorg nodig. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Het is mogelijk dat de kat geopereerd moet worden, een onderzoek moet doen of in het buitenland medicijnen moet krijgen. Tegen dergelijke zaken biedt een kattenverzekering dekking. Hoe een kattenverzekering vergelijken precies werkt, leggen we op deze pagina uit.

Waarom een kattenverzekering?

Een kattenverzekering biedt dekking tegen hoge onvoorziene kosten die een kat soms kan maken. Bijvoorbeeld als het huisdier een operatie nodig heeft, bloedonderzoek moet doen of als er foto’s gemaakt moeten worden. Sommige baasjes hebben geen budget voor al deze onderzoeken. Dan kan een kattenverzekering een uitkomst zijn. Een kattenverzekering is al vanaf tien euro in de maand af te sluiten en biedt verschillende dekkingen. Bij het vergelijken zijn er een aantal zaken waar men rekening mee dient te houden, zoals bijvoorbeeld de premie, de dekking en het eigen risico.

Dekking kattenverzekering

Een kattenverzekering dekt het baasje tegen onvoorziene kosten die het hebben van een kat met zich mee brengt. Het is bij de meeste verzekeraars mogelijk de kat te verzekeren tegen een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld: een aandoening bij de heupen van de kat, opname, castratie/sterilisatie, consult, geneesmiddelen, euthanasie, crematie, operatie, (bloed)onderzoek of röntgenfoto’s laten maken, vaccinatie en medische kosten in het buitenland.

Dergelijke zaken kunnen behoorlijk kostbaar zijn. Daarom is het verstandig een kattenverzekering af te sluiten. In de slechtste gevallen moet het baasje het huisdier laten inslapen, omdat er geen budget meer is om het dier volledig te laten herstellen. Uiteraard biedt een kattenverzekering ook dekking wanneer het huisdier beter af is door hem in te laten slapen. Euthanasie en crematie van de kat wordt in dergelijke gevallen gedekt.

Vergelijken is noodzakelijk

Het vergelijken van kattenverzekeringen is aangeraden. De premies kunnen onderling namelijk behoorlijk verschillen. De duurste premie betekent niet meteen de beste dekking. De verzekering is meteen af te sluiten bij de verzekeraar. Het vergelijken gebeurt op deze website, zodat meteen duidelijk wordt welke verzekeraar de beste dekking biedt voor de beste premie. Sommige verzekeraars bieden een hogere dekking dan andere verzekeraars. Bij sommige verzekeraars verschilt het eigen risicobedrag behoorlijk met goedkopere verzekeraars. Om al deze zaken tegen elkaar af te wegen, is er een keuzehulp beschikbaar op deze website.

Premie en eigen risico

De premie en het eigen risico van de kattenverzekering kunnen belangrijke onderdelen zijn bij de keuze voor een kattenverzekering. De premie wordt in principe berekend aan de hand van het geslacht van de kat, het gewicht, de leeftijd en het ras. Verder heeft bijna elke kattenverzekering een eigen risico.

Geslacht van de kat

Zelfs het geslacht van de kat speelt mee in de hoogte van de premie. Over het algemeen hebben poezen meer kwaaltjes dan reuen. Poezen kunnen bovendien zwanger worden, waardoor zij meer kans lopen op medische problemen. De premie van een poezenverzekering is daardoor iets duurder dan bij een kattenverzekering voor een kater. Het zal hier echter om slechts een paar euro in de maand gaan. De verschillen zijn dus te overzien.

Gewicht van de kat

Ook het gewicht van de kat is van invloed op de premie van de kattenverzekering. Hoe zwaarder de kat is, hoe groter de kans op botbreuken is. Daarom moet men bij het afsluiten van een kattenverzekering vaak het gewicht van de kat opgeven. Een Savannah kat is doorgaans de zwaarste kat. Er zijn echter ook katten van dit ras die minder wegen. Daarom kijken verzekeraars doorgaans naar het echte gewicht en niet alleen naar het ras.

Ras van de kat

Ook het ras van de kat is van belang bij de kattenverzekering. In de regel is het zo dat bepaalde katten gemakkelijker zijn te behandelen dan andere rassen. De maandpremie van een Singapura-kat zal doorgaans een stuk lager liggen dan bij Savannah-katten. Dat komt doordat laatstgenoemde ras erg moeilijk te behandelen is. Om deze reden vragen veel verzekeraars naar het ras van de kat, alvorens de premie berekend wordt.

Leeftijd van de kat

De leeftijd van de kat weegt het zwaarst mee bij het vergelijken van kattenverzekeringen. Bij een jonge kitten betaalt men doorgaans veel minder premie dan voor een volwassen kat. Sommige verzekeraars bieden geen mogelijkheid oudere katten te verzekeren, omdat het risico op overlijden groter is. Controleer dus alvorens een verzekering af te sluiten, eerst of het mogelijk is een oudere kat te verzekeren. Natuurlijk blijft de verzekering gedurende het hele leven van de kat geldig. Dit betekent dat de verzekering niet opeens kan worden opgezegd door de verzekeraar als de kat ouder wordt.

Eigen risico

Vrijwel elke verzekeraar hanteert een eigen risico voor de kattenverzekering. Een deel van de kosten van de behandeling van de kat moet vergoed worden door het baasje zelf. In de regel geldt: hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie. Dit betekent dat men bij gezonde katten kan kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor een lagere premie. Wie een laag eigen risico heeft, betaalt doorgaans meer premie voor de kattenverzekering. Kies daarom een kattenverzekering die aansluit bij de persoonlijke situatie van de kat en ook bij de financiële situatie van de eigenaar. Over het algemeen zijn jonge katten vaak een stuk gezonder. Als de kat al jaren geen problemen heeft gehad, kan er gekozen worden voor een iets hoger eigen risico.

Basispremie

De premies in de keuzehulp zijn meestal ‘vanaf’-prijzen. De prijzen kunnen per huisdier behoorlijk afwijken. De premies zijn gebaseerd op kleinere katten en honden. Bij een volwassen kat of hond zal de maandelijkse premie iets stijgen. Ook de dekking van de verzekeraar is van belang: zelfs het meest uitgebreide pakket biedt niet alle mogelijkheden. Kijk daarom dus goed naar welke dekkingen noodzakelijk zijn en welke niet. Daarom bieden sommige verzekeraars modules die in- en uitgeschakeld kunnen worden.