Als een kat naar de dierenarts moet, kan de rekening van het bezoek behoorlijk oplopen. Daarom kan het lonen een kattenverzekering af te sluiten. Het afsluiten van een dergelijke verzekering heeft als voordeel dat de verzekerde geen duizenden euro’s kwijt raakt aan kosten van de dierenarts.
Dekking kattenverzekering
De dekking van een kattenverzekering kan onderling behoorlijk verschillen. Daarom is het belangrijk alvorens een kattenverzekering af te sluiten, eerst de polissen onderling met elkaar te vergelijken. Een kat in huis nemen is namelijk meer dan alleen goede kattenvoeding of een krabpaal aanschaffen. Het baasje moet immers ook financieel voorbereid zijn op de komst van het huisdier. Een kat kan immers ziek worden of een ongeluk krijgen.
De behandeling van een kat kan soms tot wel duizenden euro’s kosten. Daarom is het verstandig de kat te verzekeren. Net als bij de zorgverzekering voor mensen zijn er verschillen in wat de verzekeraar dekt. De dekkingen van kattenverzekeringen staan altijd vermeld in de polisvoorwaarden.
In Nederland zijn de drie grootste aanbieders: Proteq, Petplan en OHRA. Aan de hand van deze dekkingen hebben we een overzicht gemaakt van wat kattenverzekeringen doorgaans dekken.
Verschillende soorten dekking
Er zitten verschillen in wat de verzekeraars maximaal dekken. Het maximumbedrag ligt doorgaans tussen de 2000 en de 3500 euro. Sommige verzekeraars vergoeden tot wel 5000 euro, maar de premie ligt dan ook hoger. De meeste katten verzekeringen vergoeden deze zaken:
- Consult bij de dierenarts wanneer het gaat om ziekte, ongevallen of aandoeningen
- Behandelingen die medisch noodzakelijk zijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld operaties en de bijhorende anesthesie zoals narcose.
- Medische onderzoeken zoals bloedonderzoek, opvang van urine, onderzoek van ontlasting en weefsel
- Röntgenfoto’s en echo’s
- Geregistreerde medicijnen en injecties of cocktails die goedgekeurd zijn door de Nederlandse overheid conform de diergeneesmiddelenwet
- Noodzakelijke opname en eventuele verpleging in een dierenkliniek
De aanschaf en plaatsing van een chip ter identificatie van de kat - Levensbeëindiging van het huisdier, inclusief het achterlaten van het huisdier bij de arts.
Wat wordt niet gedekt bij katverzekeringen
De hier bovenstaande zaken worden meestal gedekt door de verzekeraar. Toch kan dit per verzekeraar verschillen. Lees daarom altijd eerst de polisvoorwaarden alvorens een kattenverzekering af te sluiten. De polisvoorwaarden bieden namelijk inzicht van de dekkingen van de verzekeraar.
Eén van de dekkingen die behoorlijk verschillen per verzekeraar, is bijvoorbeeld de vergoeding van een castratie of sterilisatie. Sommige verzekeraars hebben deze operatie opgenomen in hun basispakket en zien dit als ‘medisch noodzakelijke operaties’. Bij andere verzekeraars moeten verzekerden een aanvullende polis afsluiten om dergelijke operaties te laten vergoeden. Er zijn tot slot ook verzekeraars die een dergelijke ingreep helemaal niet vergoeden. Om die reden is het verstandig kattenverzekeringen te vergelijken.
Ten slotte bieden niet alle verzekeraars dekkingen voor zaken zoals bijvoorbeeld vaccinaties. Deze vaccinaties komen vooral voor bij jonge katten. Het is dus goed mogelijk wanneer men een verzekering voor een kitten afsluit, de verzekerde zelf een deel van de vaccinatiekosten moet betalen. Controleer hiervoor altijd de dekkingen per verzekeraar. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk voor een kleine premieverhoging deze behandelingen op te laten nemen in het pakket. Dit werkt aan de hand van aanvullende modules.
Aanvullende modules
Niet alle katten zijn gelijk. Iedere kat heeft andere zorg nodig. Daarom is het bij een aantal verzekeraars mogelijk een aanvullende module af te sluiten. De aanvullende module biedt extra dekking bovenop de dekking die in het normale pakket van de katten verzekering zit.
Een aanvullende module kan meestal met één druk op de knop online aan- of uitgezet worden. Een aanvullende module kost vaak een paar euro per maand meer, maar biedt ook uitbreiding van wat wel of niet vergoed wordt. Dit kan per verzekeraar verschillen.
Alternatief
Alternatieve geneeswijzen worden bij de meeste basisdekkingen niet vergoed. Het gaat hier dan om geneeswijzen als chiropractie, homeopathie, orthomanuele therapie en osteopathie.
Andere zaken die vaak niet vergoed worden zijn: advertenties tot 250 euro bij vermissingen van het huisdier, doorlopende reisverzekering en vergoeding als het huisdier bij de eigenaar in het ziekenhuis verblijft.
Wie bovenstaande zaken toch graag op orde wil hebben, kan ervoor kiezen zelf een spaarpotje aan te leggen. Toch is het voordeliger voor een paar euro per maand een kattenverzekering af te sluiten en sommige zaken zelf te vergoeden. Dit kan gezien worden als ‘verantwoordelijkheid’ die men neemt bij het in huis nemen van een huisdier.