Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een kat kan niet alleen een ongeluk krijgen buiten, maar kan ook binnen onbedoelde schade veroorzaken. In miljoenen huishoudens in Nederland maakt de kat deel uit van het gezin. Toch komt het wel eens voor dat het huisdier besluit om aan de bank te krabben of persoonlijk een dure vaas omver gooit. Of als de hond op springt tegen het bezoek en daardoor diegene zijn of haar kleding kapot maakt.
Bij schade aan een ander zijn of haar voorwerpen, veroorzaakt door de kat, kan het baasje van de kat financieel aansprakelijk worden gesteld. In dat geval dient men aanspraak te doen op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Schade aan eigen spullen worden vaak niet door de inboedelverzekering vergoed, maar er zijn uitzonderingen. Sommige verzekeraars dekken de schade wel. Controleer daarom eerst de polisvoorwaarden.
Welke verzekering?
Het is belangrijk stil te staan bij welke verzekering noodzakelijk is. Een inboedelverzekering biedt bijvoorbeeld soms ook dekking tegen de schade. Lang niet alle verzekeraars bieden echter dekking tegen schade door het huisdier. Lees daarom altijd eerst de polisvoorwaarden. Volgens verzekeraars is het hebben van een huisdier altijd een risico. Daarom vinden de meeste verzekeraars het niet nodig de inboedel te verzekeren tegen schade aangebracht door het huisdier. De gedachte erachter is dat wanneer men een huisdier in huis neemt, het baasje accepteert dat er een risico is dat er een keer iets stuk gaat.
Het is wel een ander verhaal als de kat iets stuk maakt dat toebehoort aan een ander. In sommige gevallen is het mogelijk dat de kat een ander zijn spullen kapot maakt. In dat geval kan het baasje wettelijk aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld als de kat naar binnenloopt en de buurman zijn bankstel als krabpaal heeft gebruikt. Uiteraard ontstaat er dan bij de meeste baasjes een schuldgevoel. Toch is er een wezenlijk verschil tussen zich schuldig voelen en wettelijk de schuld hebben.
Volgens de wet is het wel zo dat de eigenaar van het huisdier dat de schade veroorzaakt, wettelijk aansprakelijk is voor de schade. Toch is het niet zo dat in alle gevallen de schade ook echt vergoed dient te worden door het baasje. In sommige gevallen kan het voorkomen dat degene die schade claimt, eigen schuld heeft. Bijvoorbeeld als hij met de kat aan het spelen was. De derde partij accepteert dan het risico op beschadiging van zijn of haar spullen. In dat geval moet de verzekerde mogelijk nog steeds schade vergoeden, maar een minder hoog bedrag dan normaal gebruikelijk is. Soms is een vergoeding helemaal niet noodzakelijk. Dat is echter alleen zo in twee gevallen.
Een kat zal waarschijnlijk minder snel schade aanrichten dan een hond bij noodweer of overmacht. Maar als er sprake is van noodweer of overmacht, dan is het baasje in zijn totaliteit niet wettelijk aansprakelijk voor de geleden schade.
Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor katten
Het is in Nederland niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dat geldt voor personen, maar dus zeker voor schade veroorzaakt door de kat aan andermans spullen. Het baasje kan er ook voor kiezen het risico te accepteren en de schade te vergoeden als hij aansprakelijk wordt gesteld. Hij betaalt de schade dan gewoon zelf. Toch kan dit flink in de papieren lopen. Daarom is het wel aangeraden om een dergelijke verzekering af te sluiten. Zeker als er een huisdier in het gezin is. Een kat heeft een eigen willetje, waardoor het mogelijk is dat de kat iets doet waardoor er schade ontstaat.
Sommige verzekeraars hebben katten automatisch opgenomen in de polis van de normale WA-verzekering. Lees dus goed de polisvoorwaarden! De verzekerde zal bij een claim altijd eerst beoordelen of de schade inderdaad door het huisdier is veroorzaakt. Een discussie over aansprakelijkheid is vaak erg ingewikkeld. Bij persoonlijk letsel en ongevallen is de politie vaak een partij die bemiddelt in dergelijke discussies. In zulke discussies is het hebben van een rechtsbijstandsverzekering zinvol. Deze staat de polishouder dan bij in de juridische discussie.
Natuurlijk is het ook mogelijk dat het huisdier door toedoen van een ander een operatie nodig heeft. Een huisdier behoort daarom in sommige gevallen dan ook onder de polis als ‘ding’. Dit betekent dat een kat in principe hetzelfde is als een object zoals de eettafel.
Door het toedoen van een ander kan de kat een medische ingreep nodig hebben of zelfs overlijden. Het is dan mogelijk degene die de schade heeft toegebracht, wettelijk aansprakelijk te stellen. Men stelt de veroorzaker dan aansprakelijk voor financiële gevolgen. Bijvoorbeeld: de prijs van de operatie, rekening van het consult van de dierenarts of in geval van overlijden, de uitvaart van het dier. Stel de veroorzaker altijd eerst schriftelijk aansprakelijk. Ook dan kan de rechtsbijstandsverzekering in dit geval goed van pas komen.
De schadevergoeding zal nooit in verhouding staan met de emotionele schade aan het huisdier. Zelfs een kat heeft daarom ‘een dagwaarde’. Dit om de reden dat de verzekeraar een kat vaak als een ‘zaak’ ziet. Hoe ouder of zwakker het huisdier, hoe minder de dagwaarde. De dagwaarde ligt hoger bij raskatten in vergelijking met het normale ras.
Schade tijdens de opvang
Maakt men gebruik van een uitlaatservice of een kattenhotel, dan kan het zijn dat het huisdier een zaak van een ander beschadigt. Als bezitter van de kat blijft het baasje aansprakelijk, zelfs als de bezitter op vakantie. Dus ook als de kat verblijft in een dierenpension of bij familie of vrienden.
Controleer ten eerste of de inboedelverzekering schade veroorzaakt door het huisdier vergoedt. Sluit eventueel een aansprakelijkheidsverzekering af. Bekijk van tevoren de polis: dekt de verzekeraar schade door een huisdier, veroorzaakt bij een ander? Niet alle verzekeraars doen dit. Sluit eventueel een rechtsbijstandsverzekering af. Die kan helpen als het baasje iemand anders financieel aansprakelijk wil stellen voor schade aan het huisdier.