Iedere kattenverzekering heeft een eigen risico. Een kattenverzekering zonder eigen risico bestaat nog niet. Het eigen risico is niet bij iedere kattenverzekering hetzelfde. Het eigen risico is bij sommige kattenverzekeringen een percentage van de behandeling. Andere verzekeraars werken met een vast bedrag per behandeling.
In sommige gevallen kan een vast bedrag per behandeling voordeliger zijn dan een percentage van de nota. Bijvoorbeeld bij een dure operatie. Bij een bezoek aan de dierenarts is een percentage van de nota juist goedkoper. KatVerzekering.nl legt uit hoe het eigen risico precies werkt.
Het eigen risico uitgelegd
Een eigen risico is noodzakelijk omdat de verzekeraar anders te veel risico loopt op het uitkeren van schade. Door deels zelf een eigen risico te betalen willen verzekeraars eigenaren bewust maken van de kosten van een behandeling. Sommige verzekeraars werken met een vast bedrag per behandeling, anderen werken met een percentage van de nota.
Er zijn ook verzekeraars die niet met een ‘eigen risico’ maar ‘een eigen bijdrage’ werken. Dat is in principe hetzelfde. Alleen de naam is verschillend. Het voordeel van een eigen risico met een vast bedrag is dat de polishouder precies weet wat hij moet betalen, ongeacht de de hoogte van de behandeling. Een percentage van de nota heeft op zijn beurt weer als voordeel dat het zeker bij duurdere behandelingen goedkoper kan zijn. Per geval geven we een rekenvoorbeeld.
Een vast bedrag als eigen risico
Niet iedere verzekeraar hanteert hetzelfde vaste bedrag als eigen risico. Alvorens een kattenverzekering af te sluiten, is het belangrijk eerst te kijken naar de hoogte van het eigen risico.
Een vast bedrag als eigen risico heeft als voordeel dat men precies weet hoeveel hij zelf moet betalen bij een bezoek aan de dierenarts. Het maakt niet uit hoe hoog of laag de rekening van de dierenarts precies is. De verzekerde betaalt altijd precies hetzelfde bedrag.
Alvorens een verzekering af te sluiten, kan het lonen de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. De hoogte van de vaste bedragen kunnen namelijk, net als de premie, onderling verschillen.
We geven een voorbeeld van hoe een vast bedrag als eigen risico kan werken. Stel: het eigen risicobedrag per declaratie is vastgesteld op 30 euro. Er vanuit gaande dat een bezoek aan de dierenarts gemiddeld 40 euro per consult kost, betaalt de verzekerde dus 30 euro van het bedrag zelf. De overige 10 euro wordt vergoed door de verzekeraar.
In dit geval lijkt een vast bedrag niet erg voordelig. De verzekerde betaalt immers het grootste deel van deze kosten zelf. Maar wanneer de kat een ongelukje krijgt, kunnen de kosten van een behandeling oplopen tot wel 1000 euro. In dat geval is het prettig dat het eigen risicobedrag een vast bedrag per behandeling is. Bij een rekening van 1000 euro blijft het eigen risico vaststaan op 30 euro. De overige 970 euro wordt dan volledig vergoed door de verzekeraar. Wel is de voorwaarde dat de behandeling in het pakket van de verzekering is opgenomen. De dekkingen kunnen per verzekeraar verschillen. Het is daarom belangrijk eerst goed de polisvoorwaarden te bestuderen, alvorens een verzekering af te sluiten.
Zo werkt een percentage als eigen risico
De meeste kattenverzekeringen werken niet met een vast bedrag als eigen risico, maar met een percentage. Een percentage van de nota kan in sommige gevallen voordeliger zijn voor de polisvoorwaarden. Wie maar tien procent van de kosten hoeft te betalen op een bezoek aan de dierenarts, is dan met een bedrag van 5 euro al klaar. In dat geval is een percentage goedkoper dan een vast bedrag per behandeling, zoals hierboven beschreven.
Bij ieder bezoek aan de dierenarts betaalt men een ander bedrag als eigen bijdrage: hoe lager de rekening, hoe minder men betaalt. Hoe hoger de declaratie, hoe meer de verzekerde zelf moet betalen. Net als de vaste bedragen verschillen ook de percentages per dierenverzekering. Daarom is het noodzakelijk de eigen risicopercentages per kattenverzekering goed te vergelijken.
We geven een voorbeeld: stel, het eigen risico percentage ligt op 20 procent per declaratie. Bij een rekening van 100 euro betaalt de verzekerde dus 20 euro zelf. De schade is dan te overzien. Bij een rekening van 1000 euro betaalt de verzekerde echter 200 euro zelf. Kijk voor het afsluiten van een kattenverzekering dus goed naar wat de verzekerde kan missen. In sommige gevallen is het eenmalig betalen van 30 euro niet zo erg bij een bezoek aan de dierenarts, voor anderen is het goedkoper met een percentage te werken.
Houd bij de keuze voor een kattenverzekering dus rekening met de hoogte van de eigen bijdrage en de manier waarop deze wordt berekend.
Een kattenverzekering zonder eigen risico
Alle kattenverzekeringen hebben een eigen risicobedrag. Dit is een vast bedrag per bezoek, of een percentage van de nota van de dierenarts. Er zijn verzekeraars die niet werken met een eigen risico, maar met een eigen bijdrage. In principe is alleen de term anders. Ook bij een eigen bijdrage moet de verzekerde een deel van de kosten zelf betalen. In ruil voor een hogere eigen bijdrage krijgt men dan korting op de premie.
Een kattenverzekering zonder eigen risico of eigen bijdrage bestaat nog niet. Om tot de juiste keuze voor een kattenverzekering te komen, is het belangrijk de verzekeringen met elkaar te vergelijken.